HTML

Maszk/Írók

Friss topikok

  • picidzé: "Y író büntetlenül kijelenthet olyat, hogy a könyv az egy termék, amit el kell adni" Mást gondolni... (2013.10.04. 16:13) Mit miért, s hogy miként?

Címkék

Archívum

Hogy mi is ez?

2013.10.01. 01:39 Maszk/Írók

Hűvös hétfő este van Limában, a La Noche nevű bár pedig tele.
Az emberek általában különböző együttesek miatt jönnek ide. Ma este azonban a Lucha Libro nevű esemény vonzotta be őket. - olvastam egy külföldi hírportálon. (Hogy hogy keveredtem oda... okoljátok az internet kiszámíthatatlan útvesztőit.)

A Lucha Libro kifejezés a Lucha Libre elferdítése, ami a mexikói stílusú birkózást takarja. A Lucha Libre meccseken a versenyzők különféle színes álarcokat húznak, és álnévvel állnak ki a ringbe.

A perui Lucha Libro is hasonló, épp csak az erőszak hiányzik belőle. Ezen a versenyen ugyanis... "szellemi" birkózás folyik.
A résztvevők birkózómaszkot húznak, választanak egy álnevet (mint Chicken Wilson, vagy egyszerűen csak L) majd kiállnak a színpadra, közönség elé. Ahol is kapnak három szót, egy laptopot, (ami egy óriás kivetítőre van kötve) valamint öt percet, hogy írjanak egy rövid történetet.
Ott. Mindenki előtt. A három szó felhasználásával.

Két versenyző. Öt perc. A közönség dönt.
A meccs végén a vesztesnek le kell vennie az álarcát, és el kell távoznia. A győztes a következő körbe jut, amit egy héttel később rendeznek meg, új kihívóval. (Nem feltétlenül és teljesen látom át a rotációs rendszert, de valami ilyesmi.)
Na és a fődíj?
Szerződés egy nagy kiadóval.
A bajnok, aki heteken keresztül képes legyőzni kihívóit és megtartani pozícióját, a verseny végén kap egy szerződést, és hat hónapot a könyve megírására, amit a limai könyvfesztiválra ki is hoznak. A verseny győztese ezen a fesztiválon veszi majd le először a maszkját, és mutatja meg valódi arcát az addigra már kialakult rajongótáborának.

Sehol sem egyszerű beindítani egy írói karriert. Peruban főleg nehéz, ahol a könyvek iszonyatosan drágák, és csak kis példányszámban nyomják őket. Ez az esemény - legalábbis a szervezők azt mondják - azonban kiváló arra, hogy friss, tehetséges írók mutatkozzanak be.
Ráadásul azáltal, hogy közösségi eseményt csinál az írásból, alkalmat ad arra, hogy irodalomkedvelő fiatalok gyűljenek össze és ismerkedjenek egymással, miközben az esemény előtt/alatt/után megisznak egy-egy korsó sört.


Az ötlet annyira megtetszett, hogy elhatároztuk: ennek meg kell csinálnunk a kis hazai változatát. Nem feltétlenül ragaszkodva a Lucha Libre képi világához, hanem bármilyen maszk felhasználásával hozunk létre egy improvizatív irodalmi versenyt. Egy közösségi eseményt, ha úgy tetszik. 
Ennek részletei, a szabályok, a jövőre vonatkozó terveink, illetve az egyes események fognak felkerülni erre a blogra.
Lájkolni ér minket: https://www.facebook.com/maszkirok, megosztani még inkább.

- Ciccnyog
- Ross

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maszkirok.blog.hu/api/trackback/id/tr345542907

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása